Recepty TotalFlex – N°3 polievky
Riešenie

N°3.1 Karfiolová polievka s horčicou

Ingrediencie: pre 4 osoby
- 1 karfiol
- 20 g masla
- 1 pór (iba biela časť)
- 2 cibule
- 1 polievková lyžica Ras el hanout*
- 2 polievkové lyžice horčice
- 2 l zeleninového vývaru
- 200 ml smotany
* Ras el hanout je severoafrická zmes korenia, ktorá obvykle obsahuje škoricu, muškátový oriešok, kardamón, kurkumu, nové korenie, klinček, chilli a korenie
OZDOBA
- 200 g ružičiek karfiolu
- 1 polievková lyžica masla
- 1 čajová lyžička Ras el hanout
PRÍPRAVA
- Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nahrubo
- V hrnci nechajte rozpustiť maslo
- Zeleninu dobre podusíme
- Pridajte Ras el hanout a horčicu a pokračujte vo farbení 1 minútu
- Teraz zalejte vývarom a varte 45 minút
- Polievku rozmixujeme, kým nebude pekná hladká
- Na záver pridáme smotanu (nenechávame už vrieť)
- Dochuťte soľou a korením
GARNISH
- Na panvici rozpustíme maslo
- Pridajte karfiol a Ras el hanout a nechajte pekne zafarbiť
- Dokončite hrubou soľou
(Na dochutenie polievky môžete použiť aj maslo z panvice)

N°3.2 Paradajková polievka s pečenými cherry paradajkami
Ingrediencie: pre 4 osoby
- 1 kg paradajok
- 2 polievkové lyžice paradajkového koncentrátu
- 20 g masla
- 1 strúčik cesnaku
- 2 cibule
- 1 pór
- 5 stoniek bieleho zeleru
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 vetvičky tymiánu
- 1 štipka údenej papriky
OZDOBA
- 200 g cherry paradajok
- 1 polievková lyžica oleja
- 1 čajová lyžička balzamikového octu
- pár lístkov petržlenu
PRÍPRAVA
- Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nahrubo
- V hrnci nechajte rozpustiť maslo
- Najprv zafarbite cibuľu a cesnak
- Teraz pridáme aj zvyšok zeleniny a dobre podusíme
- Pridajte paradajkový pretlak a tymian a nechajte zafarbiť ďalšie 2 minúty
- Teraz zalejte vývarom a varte 45 minút
- Polievku rozmixujeme , kým nebude pekná hladká
- Dochuťte soľou a korením
GARNISH
- Cherry paradajky a olej dajte na panvicu a zohrejte na vysokú teplotu
- Keď sa otvoria, pridajte balzamikový ocot
- Vypnite oheň a nechajte 2 minúty odpočívať
- Dokončite petržlenovou vňaťou

N°3.3 Tekvicová polievka s praženými arašidmi
Ingrediencie: pre 4 osoby
- 1 maslová tekvica
- 3 mrkvy
- 20 g masla
- 2 cibule
- 1 pór
- 20 g zázvoru
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 vetvičky tymiánu
- 1 bobkový list
OZDOBA
- 100 g arašidov
- 1 polievková lyžica oleja
- 100 g kocky tekvice
- 1 polievková lyžica garam masala
PRÍPRAVA
- Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nahrubo
- V hrnci nechajte rozpustiť maslo
- Pridáme zeleninu a dobre podusíme
- Teraz pridajte vývar, tymián, bobkový list a zázvor a varte 45 minút
- Z polievky vyberte tymian a bobkový list
- Polievku rozmixujeme , kým nebude pekná hladká
- Dochuťte soľou a korením
GARNISH
- Zohrejte panvicu s olejom v nej
- Pridáme tekvicu a arašidy a dusíme
- Vmiešajte garam masalu a vypnite oheň

N°3.4 Hrachová polievka s uhorkou a čili papričkou
Ingrediencie: pre 4 osoby
- 800 g hrášku
- 2 uhorky
- 20 g masla
- 1 strúčik cesnaku
- 2 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smotany
OZDOBA
- Prúžky uhorky
- 1 čili paprička
- 3 polievkové lyžice oleja
PRÍPRAVA
- Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nahrubo
- Dávaj pozor! Uhorka sa používa aj na ozdobu
- V hrnci nechajte rozpustiť maslo
- Zeleninu dobre podusíme
- Teraz zalejte vývarom a varte 45 minút
- Polievku rozmixujeme , kým nebude pekná hladká
- Na záver pridáme smotanu (nenechávame už vrieť)
- Dochuťte soľou a korením
GARNISH
- Na panvici necháme rozohriať olej
- Pridáme nadrobno nakrájanú čili papričku (bez jadierok) a na miernom ohni dusíme 2 minúty
- Dokončite hrubou soľou
- Uhorku ošúpte škrabkou, kým sa nedostanete k semienkam a polievku ozdobíme plátky
- (Použite olej z panvice)

N°3.5 Brokolicová polievka s wasabi
Ingrediencie: pre 4 osoby
- 2 brokolice
- 20 g masla
- 150 g cíceru
- 2 cibule
- 1 pór
- 3 stonky zeleného zeleru
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 čajové lyžičky wasabi
OZDOBA
- Ružičky brokolice
- 2 polievkové lyžice sezamového oleja
- 50 g cíceru
- 1 čajová lyžička bieleho sezamu
- 1 čajová lyžička čierneho sezamu
PRÍPRAVA
- Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nahrubo
- V hrnci nechajte rozpustiť maslo
- Zeleninu dobre podusíme
- Vmiešajte wasabi
- Teraz zalejte vývarom a varte 45 minút
- Polievku rozmixujeme , kým nebude pekná hladká
- Dochuťte soľou a korením
GARNISH
- Na panvici necháme rozohriať sezamový olej
- Pridajte ružičky brokolice, cícer a sezamové semienka
- Dokončite hrubou soľou
- Toto necháme zapiecť na miernom ohni dve minúty
- (Použite olej z panvice)

N°3.6 Cviklová polievka s fetou
Ingrediencie: pre 4 osoby
- 1 kg červenej repy
- 20 g masla
- 2 cibule
- 1 pór
- 3 biele zelery
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 vetvičky tymiánu
- 2 vetvičky šalvie
- 2 vetvičky bobkového listu
- 200 ml smotany
OZDOBA
- 1 uvarená cvikla
- 100 g feta
- 3 jarné cibuľky
PRÍPRAVA
- Dávaj pozor! 1 cviklu necháme celú
- V hrnci nechajte rozpustiť maslo
- Zeleninu dobre podusíme
- Pridajte tymián, šalviu a bobkový list (môžete ich zviazať šnúrkou)
- Teraz zalejte vývarom a varte 45 minút
- Odstráňte bylinky a celú cviklu
- Polievku rozmixujte, kým nebude hladká
- Na záver pridáme smotanu (nenechávame už vrieť)
- Dochuťte soľou a korením
GARNISH
- Uvarenú cviklu nakrájame na kocky
- Rozdrobte fetu
- Jarnú cibuľku nakrájame na úzke dlhé pásiky
- Na polievku nastrúhame citrónovú kôru