Recepty TotalFlex – N°3 polievky

Riešenie

N°3.1 Karfiolová polievka s horčicou

Ingrediencie: pre 4 osoby

- 1 karfiol

- 20 g masla

- 1 pór (iba biela časť)

- 2 cibule

- 1 polievková lyžica Ras el hanout*

- 2 polievkové lyžice horčice

- 2 l zeleninového vývaru

- 200 ml smotany

* Ras el hanout je severoafrická zmes korenia, ktorá obvykle obsahuje škoricu, muškátový oriešok, kardamón, kurkumu, nové korenie, klinček, chilli a korenie

OZDOBA

- 200 g ružičiek karfiolu

- 1 polievková lyžica masla

- 1 čajová lyžička Ras el hanout

PRÍPRAVA

- Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nahrubo

- V hrnci nechajte rozpustiť maslo

- Zeleninu dobre podusíme

- Pridajte Ras el hanout a horčicu a pokračujte vo farbení 1 minútu

- Teraz zalejte vývarom a varte 45 minút

- Polievku rozmixujeme, kým nebude pekná hladká

- Na záver pridáme smotanu (nenechávame už vrieť)

- Dochuťte soľou a korením

GARNISH

- Na panvici rozpustíme maslo

- Pridajte karfiol a Ras el hanout a nechajte pekne zafarbiť

- Dokončite hrubou soľou

(Na dochutenie polievky môžete použiť aj maslo z panvice)

N°3.2 Paradajková polievka s pečenými cherry paradajkami

Ingrediencie: pre 4 osoby

- 1 kg paradajok

- 2 polievkové lyžice paradajkového koncentrátu

- 20 g masla

- 1 strúčik cesnaku

- 2 cibule

- 1 pór

- 5 stoniek bieleho zeleru

- 1 l zeleninového vývaru

- 2 vetvičky tymiánu

- 1 štipka údenej papriky


OZDOBA

- 200 g cherry paradajok

- 1 polievková lyžica oleja

- 1 čajová lyžička balzamikového octu

- pár lístkov petržlenu

PRÍPRAVA

- Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nahrubo

- V hrnci nechajte rozpustiť maslo

- Najprv zafarbite cibuľu a cesnak

- Teraz pridáme aj zvyšok zeleniny a dobre podusíme

- Pridajte paradajkový pretlak a tymian a nechajte zafarbiť ďalšie 2 minúty

- Teraz zalejte vývarom a varte 45 minút

- Polievku rozmixujeme , kým nebude pekná hladká

- Dochuťte soľou a korením

GARNISH

- Cherry paradajky a olej dajte na panvicu a zohrejte na vysokú teplotu

- Keď sa otvoria, pridajte balzamikový ocot

- Vypnite oheň a nechajte 2 minúty odpočívať

- Dokončite petržlenovou vňaťou

N°3.3 Tekvicová polievka s praženými arašidmi

Ingrediencie: pre 4 osoby

- 1 maslová tekvica

- 3 mrkvy

- 20 g masla

- 2 cibule

- 1 pór

- 20 g zázvoru

- 200 ml zeleninového vývaru

- 2 vetvičky tymiánu

- 1 bobkový list

OZDOBA

- 100 g arašidov

- 1 polievková lyžica oleja

- 100 g kocky tekvice

- 1 polievková lyžica garam masala

PRÍPRAVA

- Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nahrubo

- V hrnci nechajte rozpustiť maslo

- Pridáme zeleninu a dobre podusíme

- Teraz pridajte vývar, tymián, bobkový list a zázvor a varte 45 minút

- Z polievky vyberte tymian a bobkový list

- Polievku rozmixujeme , kým nebude pekná hladká

- Dochuťte soľou a korením

GARNISH

- Zohrejte panvicu s olejom v nej

- Pridáme tekvicu a arašidy a dusíme

- Vmiešajte garam masalu a vypnite oheň

N°3.4 Hrachová polievka s uhorkou a čili papričkou

Ingrediencie: pre 4 osoby

- 800 g hrášku

- 2 uhorky

- 20 g masla

- 1 strúčik cesnaku

- 2 cibule

- 1 l zeleninového vývaru

- 200 ml smotany

OZDOBA

- Prúžky uhorky

- 1 čili paprička

- 3 polievkové lyžice oleja

PRÍPRAVA

- Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nahrubo

- Dávaj pozor! Uhorka sa používa aj na ozdobu

- V hrnci nechajte rozpustiť maslo

- Zeleninu dobre podusíme

- Teraz zalejte vývarom a varte 45 minút

- Polievku rozmixujeme , kým nebude pekná hladká

- Na záver pridáme smotanu (nenechávame už vrieť)

- Dochuťte soľou a korením

GARNISH

- Na panvici necháme rozohriať olej

- Pridáme nadrobno nakrájanú čili papričku (bez jadierok) a na miernom ohni dusíme 2 minúty

- Dokončite hrubou soľou

- Uhorku ošúpte škrabkou, kým sa nedostanete k semienkam a polievku ozdobíme plátky

- (Použite olej z panvice)

N°3.5 Brokolicová polievka s wasabi

Ingrediencie: pre 4 osoby

- 2 brokolice

- 20 g masla

- 150 g cíceru

- 2 cibule

- 1 pór

- 3 stonky zeleného zeleru

- 1,5 l zeleninového vývaru

- 2 čajové lyžičky wasabi

OZDOBA

- Ružičky brokolice

- 2 polievkové lyžice sezamového oleja

- 50 g cíceru

- 1 čajová lyžička bieleho sezamu

- 1 čajová lyžička čierneho sezamu

PRÍPRAVA

- Všetku zeleninu očistíme a nakrájame nahrubo

- V hrnci nechajte rozpustiť maslo

- Zeleninu dobre podusíme

- Vmiešajte wasabi

- Teraz zalejte vývarom a varte 45 minút

- Polievku rozmixujeme , kým nebude pekná hladká

- Dochuťte soľou a korením

GARNISH

- Na panvici necháme rozohriať sezamový olej

- Pridajte ružičky brokolice, cícer a sezamové semienka

- Dokončite hrubou soľou

- Toto necháme zapiecť na miernom ohni dve minúty

- (Použite olej z panvice)

N°3.6 Cviklová polievka s fetou

Ingrediencie: pre 4 osoby

- 1 kg červenej repy

- 20 g masla

- 2 cibule

- 1 pór

- 3 biele zelery

- 1,5 l zeleninového vývaru

- 2 vetvičky tymiánu

- 2 vetvičky šalvie

- 2 vetvičky bobkového listu

- 200 ml smotany

OZDOBA

- 1 uvarená cvikla

- 100 g feta

- 3 jarné cibuľky

PRÍPRAVA

- Dávaj pozor! 1 cviklu necháme celú

- V hrnci nechajte rozpustiť maslo

- Zeleninu dobre podusíme

- Pridajte tymián, šalviu a bobkový list (môžete ich zviazať šnúrkou)

- Teraz zalejte vývarom a varte 45 minút

- Odstráňte bylinky a celú cviklu

- Polievku rozmixujte, kým nebude hladká

- Na záver pridáme smotanu (nenechávame už vrieť)

- Dochuťte soľou a korením

GARNISH

- Uvarenú cviklu nakrájame na kocky

- Rozdrobte fetu

- Jarnú cibuľku nakrájame na úzke dlhé pásiky

- Na polievku nastrúhame citrónovú kôru

Bol tento článok užitočný?